- Thank you received: 1
Praca w korporacji to jest taki trochę obłęd, wiesz? Siedzisz od dziewiątej do siedemnastej, a często i dłużej, wpatrzony w monitor, udając, że te wszystkie maile i raporty mają jakiś głębszy sens. Po pięciu latach w jednej firmie doszedłem do momentu, w którym każdy kolejny dzień był kopią poprzedniego, a jedyną rzeczą, na którą czekałem, była piętnastominutowa przerwa na kawę i papierosa na balkonie, z widokiem na ruchliwą ulicę i dziesiątki ludzi spieszących się donikąd. Tamtego wtorku było wyjątkowo gorąco, klimatyzacja w biurze szwankowała, a ja miałem dosyć wszystkiego. Klientów, szefa, własnych myśli, które krążyły wokół tego samego – po co to wszystko? Wyszedłem na tego papierosa, oparłem się o barierkę, ale zamiast zwykłego zmęczenia poczułem coś nowego. Taką pustkę, która wołała o wypełnienie, o jakiś bodziec, o cokolwiek, co wyrwie mnie z letargu.
Wróciłem na miejsce, otworzyłem przeglądarkę i zamiast włączyć kolejny arkusz kalkulacyjny, wpisałem w wyszukiwarkę hasło, które krążyło mi po głowie od jakiegoś czasu, odkąd koledza z działu IT opowiadał przy piwie o swoich nocnych eskapadach w wirtualnym świecie. Chciałem tylko zobaczyć, o co w tym wszystkim chodzi, jakie to robi wrażenie, czy rzeczywiście jest w tym jakaś magia, czy tylko pusta obietnica szybkiego zysku. Trafiłem na stronę, która wyglądała zaskakująco profesjonalnie, bez tych tandetnych animacji i krzykliwych banerów, które zwykle odstraszają mnie od podobnych miejsc. Zanim się obejrzałem, zarejestrowałem się, potwierdziłem maila i stałem przed wyborem – wejść czy nie wejść? Ostatecznie stwierdziłem, że przecież nikt nie patrzy, że to tylko taka prywatna chwila słabości, o której nikt się nie dowie. Zalogowałem się i zacząłem rozglądać. Pamiętam, że akurat wtedy przypomniało mi się, że gdzieś wcześniej czytałem
vavada opinie
na jakimś forum i były one całkiem przyzwoite, ludzie chwalili sobie prostotę obsługi i różnorodność gier. To mnie jakoś uspokoiło, że nie trafiłem w jakieś podejrzane miejsce.
Na początek wybrałem automat, który wyglądał najmniej skomplikowanie, taki z klasycznymi owocami i siódemkami, bo pomyślałem, że na nim najłatwiej będzie mi zrozumieć mechanikę. Wpłaciłem symboliczną kwotę, taką, którą normalnie wydałbym na głupią kawę w automacie obok, i zacząłem kręcić. I wiecie co? To wciągnęło mnie bardziej, niż się spodziewałem. Nie chodziło o pieniądze, bo na początku wygrane były groszowe, a przegrane równie małe. Chodziło o ten stan, w którym na chwilę zapominasz o całym świecie, o szefie, o zaległych raportach, o jutrzejszej prezentacji. Jesteś tylko ty i te wirujące bębny, i ta nadzieja, że za chwilę może stać się coś niespodziewanego. Przerwa na lunch przeciągnęła się do godziny, ale nikt nie zwrócił uwagi, bo w korpo każdy zajęty jest sobą i swoimi problemami. Gdy wracałem do domu autobusem, czułem dziwny spokój. To było uczucie, jakbym odkrył nową, tajną komnatę w swoim życiu, do której mogę wejść, kiedy tylko zechcę, i na chwilę zapomnieć o wszystkim.
Wieczorem, po kolacji, gdy żona poszła oglądać swój serial w drugim pokoju, usiadłem z laptopem na kanapie i postanowiłem dać temu więcej czasu. Włączyłem tego samego owocowego automat, co w pracy, i grałem tak przez godzinę, dwie, z przerwami na herbatę. Próbowałem różnych strategii, różnych stawek, obserwowałem, jak zmienia się moje szczęście. I gdzieś koło północy, gdy za oknem ucichły już ostatnie samochody, a ja siedziałem w samych spodenkach, bo noc była upalna, wydarzyło się coś dziwnego. Ekran zamrugał, pojawiła się animacja, jakiej wcześniej nie widziałem, a na środku wyświetliła się informacja o wejściu w tryb bonusowy. Myślałem, że to jakaś ustawka, że każdy automat tak ma po dłuższej grze, ale szybko zorientowałem się, że to coś więcej. Darmowe spiny kręciły się same, a kwota w rogu ekranu rosła w tempie, które przyprawiało mnie o zawrót głowy. Najpierw kilkadziesiąt złotych, potem kilkaset, a potem nagle przeskoczyła próg, który wydawał mi się totalnie abstrakcyjny.
Siedziałem jak sparaliżowany, patrząc na cyfry, które ustawiły się w końcu na kwocie równej mojej dwumiesięcznej pensji. Przez chwilę myślałem, że to sen, że zaraz się obudzę i zobaczę znajomy sufit i szarą rzeczywistość. Ale to nie był sen. Odświeżyłem stronę, zalogowałem się ponownie, ale pieniądze wciąż tam były. Wtedy przypomniałem sobie o tych wszystkich opiniach, które czytałem wcześniej, o ludziach, którzy opowiadali o swoich wygranych z przymrużeniem oka, myśląc, że to niemożliwe. A jednak. Stałem się jednym z nich, jednym z tych, którzy mają swoją historię do opowiedzenia przy piwie. Nie wiedziałem, co robić. Chciało mi się krzyczeć, skakać po pokoju, ale bałem się obudzić domowników. Siedziałem więc w ciemności, z laptopem na kolanach, i po prostu się uśmiechałem. Głupio, szeroko, od ucha do ucha. To było niesamowite uczucie – dostać coś, czego się nie planowało, nie oczekiwało, co przyszło znienacka, w zwykły wtorkowy wieczór.
Wypłaciłem pieniądze natychmiast, jeszcze tej nocy, bo bałem się, że jeśli tego nie zrobię, to stracę wszystko przez własną głupotę. Rano, gdy potwierdzenie przelewu przyszło na maila, a ja zobaczyłem środki na koncie, usiadłem na łóżku i długo patrzyłem w okno. Myślałem o tym, jak bardzo nasze życie zależy od przypadku, od drobnych decyzji, które podejmujemy w ułamku sekundy. Gdybym tamtego dnia nie wyszedł na papierosa, gdybym nie poczuł tej pustki, gdyby kolega nie opowiadał przy piwie o swoich przygodach, może nigdy bym nie spróbował. A tak, dostałem od losu prezent, który odmienił moje myślenie o wielu sprawach. Nie rzuciłem pracy, nie kupiłem jachtu, nie zmieniłem stylu życia. Ale od tamtej pory inaczej patrzę na te wszystkie wtorki, na te szare dni w biurze, na ludzi spieszących się donikąd. Bo wiem, że nawet w najbardziej przewidywalnym dniu, gdzieś tam czai się szansa na coś niezwykłego. I czasami, gdy w pracy robię sobie przerwę na papierosa, patrzę na tę ruchliwą ulicę i myślę – może właśnie teraz ktoś w jakimś mieszkaniu, w jakimś mieście, przeżywa swoją własną, niesamowitą historię. Może właśnie wygrywa, może właśnie się uśmiecha, tak jak ja tamtej nocy. A gdy wracam do biurka i widzę kolejnego maila od szefa, uśmiecham się pod nosem, bo mam swoją tajemnicę, swój mały sekret, który noszę w sobie. I wiem, że jeśli kiedyś będę potrzebował, zawsze mogę wrócić do tego świata, sprawdzić vavada opinie, wybrać coś nowego i znów poczuć ten dreszczyk, który tamtej nocy odmienił moje życie.
Please Accedi or Create an account to join the conversation.