× This is the optional category header for the Suggestion Box.

Kiedy w ciągu jednego wieczoru odkryłem, że nie trzeba uciekać, żeby znaleźć spo

Gdybym miał wskazać jeden dzień, w którym moje życie skręciło w zupełnie inną stronę, nie byłby to dzień wygranej, spadku ani żadnego wielkiego objawienia. To byłby zwykły, wtorkowy wieczór, kiedy wróciłem z pracy w markecie, gdzie pracowałem na kasie przez ostatnie trzy lata, i usiadłem na starym, porysowanym fotelu, który odziedziczyłem po dziadkach. Miałem dwadzieścia pięć lat, mieszkałem w małym mieście na Podlasiu, a moim największym marzeniem było kiedyś stąd wyjechać. Nie miałem dziewczyny, nie miałem oszczędności, nie miałem nawet psa, który czekałby na mnie w przedpokoju. Miałem tylko ten fotel, laptopa z 2018 roku i uczucie, że każdy kolejny dzień jest kopią poprzedniego. Włączyłem komputer, otworzyłem przeglądarkę i przez chwilę gapiłem się na pustą stronę startową, nie wiedząc, co właściwie chcę robić. Nie chciałem oglądać seriali, bo wszystkie już przerobiłem. Nie chciałem grać w gry, bo od święta i tak nie miałem dobrego sprzętu. Chciałem czegoś, co wywoła we mnie jakiekolwiek emocje – nawet te złe, byle nie tępą, przytłaczającą nudę. I wtedy, zupełnie przypadkiem, wcisnąłem kilka liter w pasku adresu. Nie wiem, skąd mi to przyszło do głowy – może gdzieś kiedyś słyszałem tę nazwę, może była w reklamie, której nie zdążyłem przewinąć. W każdym razie, zamiast Facebooka, wylądowałem na stronie, która wyglądała jak wejście do innego świata. Kolorowego, głośnego, pełnego obietnic. To było vavadaa – chociaż wtedy jeszcze nie wiedziałem, jak to poprawnie wymówić. Po prostu kliknąłem "rejestracja", jakbym wchodził do jaskini, nie wiedząc, co tam znajdę.

Przez pierwsze dwie godziny nie grałem na prawdziwe pieniądze. Korzystałem z darmowego trybu demonstracyjnego, który pozwalał mi testować gry bez ryzyka. Próbowałem różnych tematów – dżungla, starożytność, kosmos, bajki. Każda gra miała inny klimat, inną muzykę, inne emocje. I choć nie wygrywałem nic realnego, czułem, że to coś, czego mi brakowało. Napięcie, gdy bębny się kręcą. Ulga, gdy trafiam na zwycięską linię. Czysta, niczym nieskalana radość, kiedy pojawia się bonus. Po dwóch godzinach wiedziałem, że muszę spróbować na poważnie. Wpłaciłem pięćdziesiąt złotych – połowę tego, co normalnie zostawiałem w markecie na promocjach, których i tak nie potrzebowałem. I zacząłem grać. Powoli, ostrożnie, stawiając minimalne kwoty. Chciałem, żeby to trwało jak najdłużej, żebym mógł poczuć ten dreszcz nie raz, a wiele razy.

Nie pamiętam, w którym momencie przyszła ta pierwsza, większa wygrana. Pamiętam tylko, że nagle, po jednym ze spinów, ekran rozświetlił się na złoto, a ja zobaczyłem komunikat o wygranej w wysokości trzystu złotych. Serce mi stanęło. Przetarłem oczy, odświeżyłem stronę, sprawdziłem saldo. Trzysta złotych. Tyle, ile zarabiałem na kasie przez trzy dni, stojąc i uśmiechając się do klientów, którzy często nawet nie patrzyli mi w oczy. I wtedy, zamiast wypłacić, zrobiłem coś, co mogło być głupie – grałem dalej. Nie z chciwości, ale z czystej, dziecięcej ciekawości. Chciałem zobaczyć, co jeszcze może się wydarzyć. I wydarzyło się. Po kilkunastu minutach, już na innej grze, trafiłem na serię bonusową, która trwała prawie dziesięć minut. W tym czasie moje konto urosło do dziewięciuset złotych. Dziewięciuset! Kliknąłem "wypłata", zanim zdążyłem pomyśleć. Potem zamknąłem laptopa, wstałem z fotela, przeszedłem się po pokoju, wziąłem głęboki oddech. Czułem się, jakbym dostał zastrzyk czystej, nieskażonej radości. Nie dlatego, że miałem więcej pieniędzy. Dlatego, że coś się wydarzyło. Coś, co wyłamało się z szarego, monotonnego schematu. Coś, co udowodniło mi, że nawet w tym małym mieście, na tej zapyziałej ulicy, w tym starym fotelu po dziadkach – może zdarzyć się magia. Nawet jeśli tylko na chwilę.

Następnego dnia pieniądze były na koncie. Wypłaciłem je wszystkie, nie zostawiając ani złotówki. Przez tydzień chodziłem jak w transie, nie mogąc uwierzyć, że to prawda. I wtedy, zupełnie niespodziewanie, zadzwonił do mnie kolega z pracy, Marek, z którym czasem piłem piwo po zmianie. Powiedział, że jego kuzyn szuka kogoś do pomocy w małej firmie transportowej – coś w rodzaju dyspozytora, ale z lepszymi godzinami i wyższą stawką niż w markecie. Potrzebował tylko, żebym miał prawo jazdy i umiał mówić do ludzi. Prawo jazdy miałem, gaduła też ze mnie niezła. Poszedłem na rozmowę, dostałem pracę. A za pieniądze z wygranej kupiłem sobie porządne buty i kurtkę, bo w markecie chodziłem w ciuchach z lumpeksu, a teraz chciałem wyglądać przyzwoicie. To był ten mały impuls, który popchnął mnie do przodu. Bez niego pewnie dalej siedziałbym w tym samym markecie, na tej samej kasie, w tej samej kurtce, która przepuszczała wilgoć. A tak – zmieniłem pracę, zmieniłem swoje otoczenie, a po pół roku wynająłem małe mieszkanie w mieście wojewódzkim, bo dojeżdżanie z Podlasia zaczęło mnie męczyć.

Minęły dwa lata. Dziś pracuję w tej samej firmie transportowej, ale już jako pełnoprawny koordynator floty. Mam swoje biurko, własny telefon służbowy i ludzi, którzy przychodzą do mnie po radę. Do vavadaa wracam czasem, może raz na dwa miesiące, zawsze z ustalonym budżetem i zawsze z nastawieniem, że to tylko gra. Nie szukam w tym sposobu na życie, nie liczę na kolejny cud. Bo już raz się zdarzył, i to wystarczy. Teraz chodzi o coś innego – o tę iskrę, którą tamten wieczór we mnie zapalił. O tę wiarę, że nawet z najgorszego miejsca można wyjść, jeśli tylko złapie się odpowiedni moment. A ja złapałem. Nie dlatego, że jestem mądry czy wyjątkowy. Po prostu miałem szczęście. I odwagę, żeby z niego skorzystać.

Nie namawiam nikogo do hazardu. Sam wiem, że gdybego spróbował dzień później, w innym nastroju, z inną kwotą, mógłbym stracić wszystko. Ale nie straciłem. I ta świadomość jest dla mnie cenniejsza niż jakakolwiek wygrana. Bo nauczyła mnie, że życie to nie tylko ciężka praca i wyrzeczenia. To także przypadki, zbiegi okoliczności i chwile, w których los staje po twojej stronie. Trzeba tylko być na niegotowym. I mieć na tyle rozumu, żeby się nie zagapić. Ja akurat nie zagapiłem się. Wypłaciłem, zamknąłem, poszedłem dalej. I choć dziś nie pamiętam już nawet, jak wyglądał tamten wtorkowy wieczór w szczegółach, to pamiętam to uczucie. To nagłe, niespodziewane "mogę więcej". I to jest coś, czego nie oddałbym za żadne pieniądze. Bo pieniądze się wydaje, a wiara w siebie – ta zostaje. Nawet jeśli przyszła przez przypadek, przez jedną literówkę w pasku adresu, przez vavadaa, które w ogóle nie miało prawa pojawić się w moim życiu. A jednak się pojawiło. I zmieniło wszystko.

#29971 by james2323

Please Accedi or Create an account to join the conversation.

Time to create page: 0.098 seconds
  • Via Einaudi, 6 10070 Robassomero (TO) - Italy
  • Tel.: +39 011 9233000
  • Fax.: +39 011 9241138
  • info@fnacompressors.com
© 2019 Ferrua - FNA S.p.A. - P.Iva IT 09231880015. All Rights Reserved. Designed By Touchlabs Bologna